Waarom een Catamaran?

Tja, dat hebben we ons al vaak afgevraagd. Natuurlijk, Paul vaart al vanaf eind '80-er jaren op een Catamaran, maar daarvoor zo'n 20 jaar op een scherpjacht. Voor Jolanda is het iets anders, slechts enkele dagen op een scherpjacht en ruim 9 jaar met Paul mee op de Catamaran.

Als we alleen in Nederland zouden varen was het snel duidelijk, een scherpjacht. Met de relatief smalle vaargeulen, bruggen, sluizen en drukke havens heb je de meeste mogelijkheden.

Als we dagelijks zo zouden 'aanmeren' in de Sixhaven bij Amsterdam, kunnen we natuurlijk niet meer rekenen op de flexibiliteit van andere schippers :

Parkeren in Sixhaven

Maar ja, we zijn al 5 jaar niet meer met de boot in Nederland geweest en willen graag verder de wereld verkennen. In alle dagen en weken op zee en de oceaan hebben we toch veel voordelen van een catamaran ervaren.

Om er maar een paar te noemen:

  1. Blijft recht, dus ook op lange tochten makkelijk koken
  2. Veel uitzicht als je binnen zit, dus ook bij (koudere) nachttochten kun je van binnenuit goed de wacht houden met ieder kwartier een rondje buiten.
  3. Beschutte kuip, het afdak is vaak veel groter en je zit al gauw 1,5 tot 2 meter van de zijkant van de boot. En ook nog eens minimaal 1 meter boven de waterlijn.
  4. De ruimte op het dek, trampoline, kuip en binnen.
  5. Makkelijk voor anker, je blijft ook dan recht en komt makkelijker op ondiepe plekken.
  6. Zelfs met droogvallen blijft het comfortabel.
  7. Snelheid. Tenminste, als je een goed ontwerp hebt!


En wat dacht je hiervan? Zweven over het water spelen met de dolfijnen.


Natuurlijk het heeft ook nadelen:

  1. Duurder in de havens.
  2. Minder hoog aan de wind te zeilen. Tenzij je natuurlijk een goed ontwerp hebt!
  3. Je hebt minder contact met het water. Tenzij je natuurlijk een goed ontwerp hebt!


Zo hebben we hele lijstjes gemaakt, nachten geslapen, gediscussieerd, lijstjes, slapen, discussie, aan boord, bij ..., lijstjes, slapen, discussie.

Afijn voor ons was de uitkomst:
We zoeken een catamaran die echt snel is, hoog aan de wind kan en genoeg ruimte en comfort heeft om met 10-en aan boord te leven.

De zoektocht was begonnen .....

Waarom een catamaran:

Grote kuip
Ruime kuip

Grote kuip
Groot voordek

Grote kuip
Droogvallen